neděle 16. června 2013

Povodně 2013

Přesto, že odklízení následků letošních povodní ještě není u konce, dovolte mě malé ohlédnutí.

50ti a 100letá voda
Pokaždé když slyším tyto termíny, v duchu přemítám co to vlastně znamená. Hlava předpokládá, že 50ti letá voda se vyskytne MAXimálně jednou za padesát let. A ejhle, ona se 50ti letá voda ukázala už 3x za posledních 30let. Něco mě tu neštymuje. Buď je to chyba médií a nebo je něco špatně na názvu 50ti letá voda.

Předpověď počasí
Moderní technika umí předpovědět dokonale počasí zhruba na druhý den. Jak to bude třetí až pátý den už dělá s jistou chybou, dle mého odhadu tak 50 procent. A delší předpověď je vyloženě hádání z křišťálové koule. Už moje babička říkávala, že když je dlouhá a mrazivá zima, přijde rychlé léto a sní i povodně. Možná by měli mezi meteo-profíky najmou nějaké starší osoby s revmatickými koleny, knihovníky co umějí číst v kronikách a babky kořenářky které pouhým vnímáním chování přírody budou umět vylepšit jejich předpovědi a další cca 20%.

Přehrady
Stále nechápu proč jednou odpouštět přehradu jde a podruhé ne. To ale nemění nic na situaci, že přehrady tu máme především kvůli tomu abychom mohli města připravit na záplavy a poskytnout jim až 20 hodin na to že budou pod vodou. K tomu trocha elektřiny a prostor na koupání, do doby  než se přemnoží sinice. Poslední dobou naše přehrady vypadají jako že jsou jen na dvě věci.

Vyvlastňování pozemků
V televizi jsem zahlédl několik neurvalých komentářů na osoby které nechtěli prodat svůj majetek státu a tak nemohla dostatečně rychle vzniknout povodňová ochrana. Považuji tento přístup televize za útok na osobní svobody občanů. Každý kdo vlastní nějaký pozemek se může dostatečně “svobodně” rozhodnout zda ho prodá hned a nebo mu bude vyvlastněn později. Vyvlastňovací zákony které stát uvádí do praxe považuji také za STBácké. Pokud to půjde takto dál, přijdou zanedlouho třeba na řadu zákony jako je kontrola porodnosti, kontrola počtu věřících nebo kontrola maximáního množství osobního vlastnictví. A media evidentně svoji pozici v tomto boji za lidská práva už zaujala.

Povodňová linka pomoci
Vždy když slyším pošlete DMS nebo zavolejte na dárcovskou telefonní linku, mě zarazí informace že z ceny 100kč za minutu jde nějaké to procento operátorovi. Považuji to za sprostý přístup telekomunikačních operátorů, kteří si na neštěstí jedněch a touhy pomocí druhých ještě stihnou nacpat kapsy prachama. Hnus.

I když osobně mě tyto povodně nezasáhly, držím palce všem kteří byly postiženi. Přispívám na povodňové konto (bez poplatků) částkou 3000kč a jedu pomáhat kamarádovi s vytopenou chalupou. Naděje, že v se v tomto státě něco sune kupředu nebo alespoň k lepšímu, se mi však stále nedostává.


Žádné komentáře:

Okomentovat