pátek 20. listopadu 2009

Mám málo času

Moderní žalozpěv, který poslední dobou říkám i slýchám víc než by se slušelo. Málo píšu, málo čtu, protože na to mám málo času. Málo jsem s rodinou, protože musím hodně pracovat. Že nevíte, co znamená „Mít málo času“? Pak musím říct, že vám tak trochu závidím.

Řekněme si to na rovinu. Nemít čas je stejná slovní hříčka jako „mám toho hodně“. Možná jen trochu jinak postavená. Jednoznačně dáváte najevo vaši představu o nadměrné naplněnosti vašeho životního času. Když slyším tuhle ohranou písničku, stále víc nabývám dojmu, že všichni dobrovolně toužíme po tom, aby náš čas někdo řídil. Ale je tomu opravdu tak? Opravdu nemáme čas?

Podívejme se na to z druhého strany. Někde jsem zaslechl, že „mít čas je v dnešní době luxus, který si může jen málo kdo dovolit“. Nezdá se vám to tak trochu smutné. Není to tak trochu manipulace. Skoro jako bych slyšel: Musíte makat, jinak nebudete mít na novou televizi. Ale stojí to za to? Takže jsme se všichni rozhodli vyměnit svůj čas za přepych a blahobyt, který si stejně nevyužijeme? Nebo snad dokonce vyměníme svůj život za peníze? Ano, tohle je typický jev moderní konzumní společnosti. Ano všichni svorně to takhle děláme. Obíráme se o čas, o koníčky a dokonce i o to co máme nejraději.

Uvědomme si všichni, že nemít čas je jen a jen na nás. Nenechme si řídit svůj čas někým nebo dokonce něčím jiným. Uvědomme si, že průměrná délka života je jen 75let. Zdá se vám to hodně? A pokud na vás někdo vychrlí sumu 27375 dní, zní to ještě jako mnohem delší doba, že? A co když si řeknete, že ve vašem životě je jen 75krát jaro. To už zní jako o hodně menší doba. Jak relativní. A teď ruku na srdce. Kolikrát jste v životě pouštěli draka? Že by jen 75 podzimů? To asi těžko. Některé roky jste na to určitě „nemněli čas“, viďte!? Odečtěte z té 75tky kolik vám je let. Tolikrát ještě pravděpodobně budete draka pouštět. A že jste si na to letos neudělali čas?! Pak možná radši přestaňte číst tenhle blog a jdete honem ven. Vždyť právě tenhle podzim může být ten poslední, kdy bude foukat ten správný vítr. A navíc příští rok už třeba zase na to „nebudete mít čas“.

Žádné komentáře:

Okomentovat