pátek 2. ledna 2009

Virtuální člověk 2009

Ahoj jsem virtuální člověk a vyvinula mě společnost GE Global Research ve spolupráci se společností "Transformational Medical Technologies (TMTI)" za částku okolo 1,1 milionu amerických dolarů.

S trochou nadsázky si můžete představit, že takto to bude vypadat zhruba za dva roky. Za takovou dobu by totiž měl první virtuální model založený na reálném fyziologického modelu člověka vzniknout. Projekt se jmenuje "Biotic Man". Jedna z hlavních myšlenek tohoto projektu je nasazení modelu na výpočty a výzkum v oblasti vývoje nových léků a medicínských preparátů. Výsledkem by poté měl být výpočetní model, který dokáže vyhodnotit účinek léku v těle, a to podstatně dříve než klinické testy.

Trochu však mě děsí ve vzduchu visící háček. K čemu všemu bude možné takovýto model využít? Jedním z podpůrců tohoto projektu je totiž i Agentura pro eliminaci bezpečnostních hrozeb při americkém ministerstvu spravedlnosti. Čemupak všemu budou tihle hoši asi model využívat?!

Na druhou stranu je hodně podezřelé, že by nějakou podobnou aplikaci již američtí super-vědci nevlastnili. Nebo že by pořád bylo nejjednodušší to otestovat rovnou na lidech?

Žádné komentáře:

Okomentovat